Landmændene

Vi er 16 passionerede landmænd, som sammen dyrker quinoa på Lolland-Falster. Kortet til højre viser hvor på øerne vi dyrker quinoaen.

Vi ser quinoa som både nutidens og en fremtidens afgrøde, da den har en række unikke egenskaber. Den er proteinrig, glutenfri og med et højt indhold af fiber. Derudover kan quinoaen gro under store klimatiske udsving (eks. tørke), hvilket gør den mere robust overfor klimaforandringer.

Vi dyrker både konventionelt og økologisk quinoa. Quinoaen trives optimalt på Lolland og Falster, hvor vi er begunstiget af næringsrig muldjord, rigelig nedbør, mange solskinstimer og høje gennemsnitstemperaturer i forhold til andre landsdele.

 
LF_farmers@2x.png

Mød Henrik, en af de 16
quinoa-landmænd

Historien

2016: Vores historie starter i 2016, hvor den første quinoa-mark på Lolland blev sået til. Dengang var det blot en enkelt fremsynet landmand ved navn Hans Peter ( i dag bestyrelsesmedlem), som forsøgte sig med et mindre areal. Normalvis bliver quinoa primært dyrket i Peru og Bolivia, men Hans Peter havde fået fat i en ny quinoa-sort, som igennem mange år er blevet forædlet og tilpasset det danske klima. Forsøgsmarken blev høstet med et flot resultat.

2017: Efter den tilfredsstillende høst i 2016 steg interessen hos de omkringliggende landmænd.
Gruppen af quinoa-landmænd steg til 7 og arealet nået helt op på 20 hektar.

2018: Efter to vellykkede forsøgsår var potentialet åbenlyst. Arealet steg derfor endnu en gang, og Foreningen: “Danish Quinoa Group” blev etableret.
17 landmænd fra Lolland og Falster var klar til at give danskerne mulighed for at spise dansk dyrket quinoa.

2019: Danish Quinoa Group bliver organiseret med en stærk bestyrelse, og der arbejdes hårdt på at optimere både dyrkning og kvalitet.
Det lykkes at indgå et samarbejde med Maribohilleshög, som i dag renser quinoaen til den højeste markedsstandard.

2020: Det blev året hvor quinoaen fra Lolland Falster kom på markedet. Økologisk og konventionelt quinoa i top kvalitet - direkte til private og virksomheder!